Regular

syafienaz:

fiqah-7884:

Bagaimana untuk mendapatkan vagina yang ketat, terutamanya untuk wanita yang telah melahirkan anak?

4 PETUA MISS V AWET MUDA WALAUPUN DAH BANYAK KALI BERSALIN

1. Manjakani

Rebus 3 biji buah manjakani dengan 2 cawan air sampai mendidih dan airnya bertukar menjadi coklat pekat. Gunakan air itu untuk mencuci bahagian faraj. Amalkan setiap hari.

Ambil sebiji buah manjakani. Masukkan kedalam nasi yang sedang mendidih, bila nasi telah kering, ambil buah manjakani tersebut dan potong kecil-kecil semasa masih lembut dan makan bersama nasih yang masih panas. Amalkan selalu.

Rebus buah manjakani. Air rebusannya diminum.Bukan sahaja elok untuk mengetatkan faraj, tetapi juga elok untuk melangsingkan badan dan untuk awet muda.

.

2. Latihan Kemutan Faraj / Senaman Kegel

Antara Kelebihan Senaman Kegel:

membantu mengatasi masalah tidak dapat mengawal kencing yang dipanggil ‘mosimage’

meningkatkan sensitivity vagina dan kualiti hubungan kelamin

meningkatkan aliran darah ke uterus/vagina

menguatkan otot vagina dan memudahkan proses kelahiran

dapat mengurangkan koyakan pada perinium sewaktu melahirkan

Ramai yang mengetahui berkenaan Senaman Kegel ini tetapi masih ramai yang tidak tahu teknik yang betul melakukannya. Jadi, kami kongsikan bersama anda tips untuk melakukan senaman Kegel yang betul.

Asas Senaman & Teknik Mengenalpasti Kegel:

Dimanakah tempat senaman Kegel patut dilakukan? 2 tempat: kawasan otot vagina dan otot dubur. Bagi wanita, tumpuan patut diberikan pada bahagian otot vagina.

Untuk mengenalpasti anda dapat melakukan Kegel degan betul: Tekniknya ialah dengan menyedut dan menahan otot vagina anda tanpa menahan nafas.

Masih confuse? Mudah sahaja! Sewaktu membuang air kecil, buat kemutan dibahagian vagina seolah-olah anda cuba untuk menghentikan aliran air kencing (kemutan itu dipanggil ‘Kegel’)

Tahan sebentar otot anda dengan kiraan 10, kemudian relaxkan otot dan sambung buang air kecil

Otot vagina anda kuat sekiranya tiada air kencing yang menitik sewaktu melakukan kemutan tersebut (tanpa menggerakkan kaki dan menahan nafas)

Memastikan kaedah senaman Kegel yang anda lakukan betul: Masukkan jari yang telah dicuci bersih ke dalam vagina dan cuba cengkam jari anda menggunakan otot vagina.

Kaedah Senaman Yang Sempurna

Setelah anda mengenalpasti teknik senaman Kegel yang betul, lakukannya pada waktu pundi kencing anda sedang/telah kosong dengan menyedut dan mencengkam otot seolah seperti sedang menahan diri dari membuang air kecil. Sebolehnya jangan lakukan senaman Kegel ini sewaktu sendang kencing terlalu kerap kerana ia boleh menyebabkan kencing tidak lawas

Anda boleh lakukan senaman ini pada bila-bila masa mengikut mana-mana posisi samada sedang berdiri, duduk atau berbaring. INGAT PESANAN INI: JANGAN MENAHAN NAFAS ketika melakukannya, bernafaslah seperti biasa.

Lakukan senaman ini sebanyak 4 kali setiap sessi dengan kiraan 10 sewaktu kemutan dan 10 lagi sewaktu merehatkan otot, dan ulang semula process tersebut.

Sebahagian posisi ketika melakukan Kegel mampu meningkatkan stamina otot:

.

3. Khasiat daun Inai, Pegaga, Daun Limau Purut dan Pinang Muda

Pinang muda ditumbuk untuk mendapatkan airnya yang pekat. Ambil daun inai, pegaga dan daun limau purut secukupnya dan ditumbuk serta diperah untuk dapatkan air yang pekat. Campur kedua-dua jenis air ini. Ambil cotton bud dan celupkan ke dalam air ini. Celupkan cotton bud ini ke dalam faraj. Amalkan setiap hari semasa mandi petang sehingga faraj terasa benar-benar ketat.

Jom amal kan ini.. sgt bagus…

Categories